Równania i nierówności trygonometryczne.
Magg: Rozwiąż nierówności, jeśli x należy do przedziału (0; π).
4*(sin(x))3 > cos(2x)
tg(2x)<2*sin(x)
cos(2x)/(cos(x))2 > 2*√3*tg(x)/3
Uzasadnij podaną równość:
sin(x−y)+sin(x−z)+sin(y−z)=4*cos(x/2−y/2)*sin(x/2−z/2)*cos(y/2−z/2)
1 lut 21:54
Magg: Rozpisywałem, rozpisywałem i nic nie wychodzi.
1 lut 21:58
J: 4*sin3(x)−cos(2*x)>0
4*sin3(x)−cos(x2)+sin2(x)>0
4*sin3(x)−1+2sin2(x)>0
podstawiasz:
sinx=t
stąd:
4*t3+2*t2−1>0
1 lut 22:31
J: tg(2x)<2*sin(x)
sin(2*x)/cos(2*x)<2*sin(x)
sin(2*x)=2*sin(x)*cos(x)
cos(2*x)=cos2(x)−sin2(x)
a następnie wszystko na jedną stronę i podstawienie cos(x)=t
1 lut 22:34