trygonometria
Tomasz: wiadomo ze α ∊(45,90) wskaż równość która może być prawdziw.
a)sin α = −1/3
b)tgα=1
c)sin α=√3
d)tgα=2
mam to zadanie i jeszcze 6 i wogóle nie wiem jak to ugryźć po prostu pustka w głowie znam
wzrory i wogóle ale to kurde nie wiedze tego aczkolwiek zrobiłem już 5 kartek zadań.
1 lut 21:38
1 lut 21:45
due:
sinα<0 ⇒ α∊(180o, 360o) więc sinα= −1/3 −− odpada
sinα∊<−1,1> więc sinα= √3>1 −−− odpada
tgα=1 to α=45o −−− odpada , bo dany przedział jest otwarty (45o, 90o)
tgα=2 to α≈63o ( z tablic
α∊(45o, 90o)
odp: d)
1 lut 21:48
Marcin:
1.
sinx=2sinxcosx − już widzisz odpowiedź?
1 lut 21:51
Tomasz: to co napisałeś powyżej to wiem jak rozwiązać ale nie wiem do którego zadania to jest xDDD 00
1 lut 22:12