wielomian i ekstrema
jasper821: wielomian w(x) ma dwa ekstrema lokalne w punkcie 1 o wartosci 2 minimum i w punkcie 2 max o
wartosci 3 podaj przykład takiego wielomianiu w(x) wielkie dzieki za pomoc
1 lut 21:24
J: Wielomnian powienien mieć postać w(x)=a*x3+b*x2+c*x+d
Pochodna w punktach 1 oraz 2 powinna być równa zeru
w'(x)=a*x2+b*x+c
stąd układ równań
a+b+c=0
a*4+b*2+c=0
funkcja ma przyjmować wartości 2 i 3 w ekstremach stąd:
a+b+c+d=2
8*a+4*b+2*c+d=3
Teraz pozostaje wyliczyć a,b,c,d z układu 4 równań.
1 lut 21:50
jasper821: przepraszam ale siedzialem nad tym cala noc i to co podales jest niepoprawne poniewaz wychodzi
sprzecznosc w ukladzie rownan ktore podales. A druga sprawa jest taka ze wspolczynniki
pochodnej i wielomianu nie moga byc przeciesz takie same.
2 lut 13:58