granice
me: | | ln(n!) | |
oblicz granice: limn→∞ |
| |
| | n2 | |
1 lut 21:11
Maslanek: Twierdzenie Stoltza
1 lut 21:13
me: łatwo powiedziec

ale nie wiem jak to z n! i tym ln ruszyc
1 lut 21:14
Maslanek: Akurat ten ln jest tutaj pomocny
| | x | |
Podpowiedź: lnx−lny=ln |
| |
| | y | |
1 lut 21:15
1 lut 21:15
me: | | ln((n+1)!)−ln(n!) | | ln(n+1) | |
cn'= |
| = |
| |
| | (n+1)2−n2 | | 2n+1 | |
1 lut 21:19
Maslanek: Tak

Jak masz ochotę, to napisz zero, a jak nie masz ochoty to jeszcze Stoltzem
1 lut 21:25
me: tzn? nie wiem co z tym dalej
1 lut 21:45
me:
1 lut 21:55
MQ: No co?
cn'→0, więc cn→0
To samo dostałbyś z porównawczego, który ci podsunąłem wcześniej.
1 lut 22:01
me: nie bardzo wiem czemu to →0
1 lut 22:05
MQ: Np z tw. o 3 ciągach.
1 lut 22:14
me: ln(0)→ −
∞ tak?
a ln z liczby do 0
1 lut 22:15