Całka potrójna
Godzio: Witam, przypominam sobie parę rzeczy z całek podwójnych i potrójnych, i mam prośbę.
Czy mógłby mi ktoś policzyć całkę potrójną:
∫∫∫(x2 + y2)dxdydz po obszarze U : z = 2√x2 + y2, z = 8
Chodzi mi o wynik, albo sprawdzenie granic, wprowadzam współrzędne walcowe:
x = rcos(a)
y = rsin(a)
z = z
r ∊ [0,4]
a ∊ [0,2π]
z ∊ [r,8]
1 lut 20:40
Godzio:
Up
1 lut 21:15
MQ: Ja bym dał z [0,8] i r [0, z/2] i całkował najpierw po a oczywiście potem po r a na końcu po z.
Ale twoje też dobrze.
1 lut 21:20
Godzio:
Ok, dzięki
1 lut 21:21
Krzysiek: a czemu nie z∊[2r,8] ?
1 lut 21:22
MQ: Właśnie, powinno być [2r,8] −− oczywiście w pierwszym układzie
1 lut 21:24
Godzio:
Ok, bo tam jeszcze ta dwójka jest.
1 lut 21:50