Monotoniczność
Józek: Zbadaj monotoniczność i ekstrema funkcji
Może ktoś mi napisać jak będzie tutaj wyglądać dziedzina, bo mi coś źle wychodzi.
1 lut 20:30
Bizon:
x>0 x≠1
1 lut 20:32
Józek: kutwa, to dobrze mam tylko dalej gdzieś błąd robię w obliczeniach
1 lut 20:34
Józek: mógłby jeszcze ktoś sprawdzić czy pochodna będzie równa :
1 lut 20:35
Bizon:
a czy Twoim zdaniem ln2x to to samo co lnx2
1 lut 20:42
Józek: tak
1 lut 20:49
Ajtek:
ln2x≠lnx2
1 lut 20:50
Józek: czy posty dalej, a ja dalej nie wiem gdzie mam błąd.
1 lut 20:51
Józek: ln2x=(lnx)2
1 lut 20:52
J: pochodna: [ln(x)−1]/[ln2(x)]
lnx=1 to x=e − ekstremum bo zmiana znaku; minimum
pochodna (0,e) ujemna => f malejąca
(e, ∞) dodatnia => f. rosnąca
2 lut 02:27