matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
;-)
pola:
Rozwiązać równanie: 2
x+4
+5
x−2
=5
x
+2
x
. Bardzo proszę o pomoc.
1 lut 20:20
J:
2
x
+4=2
x
*2
4
5
x
−2=5
x
/*5
−
2 stąd: (5/2)
x
=(2
4
−1)/(1−5
−
2) (5/2)
x
=125/8 x=3
1 lut 22:00