regresja liniowa
sympatyczna: Mam do opracowania parę punktów dotyczących analizy regresji liniowej i nie wiem jak mam za to
się zabrać.
1. przygotowanie danych doświadczalnych.
2. opracowanie wykresu.
3. obliczenie parametru modelu liniowego b (z kreską)
4.model teoretycznej regresji liniowej liniowej.
5. opracowanie teoretycznej linii regresji. − wykres
6.opracowanie lini regresji. − wykres
1 lut 19:15
MQ: Zacznij od pkt. 1: przygotuj dane doświadczalne.
1 lut 19:30
AS: Podaję sposób wyznaczania prostej regresji na podstawie
danych tabelarycznych.
Szukana prosta: y = a*x + b gdzie
| | ∑(xi*yi) − (∑xi*∑yi)/n | |
a = |
| |
| | ∑(xi)2 − (∑xi)2/n | |
Stopień dokładności
| | [∑(xi*yi) − (∑xi*∑yi)/n]2 | |
r2 = |
| |
| | [∑(xi)2 − (∑xi)2/n]*[∑(yi)2 − (∑yi)2/n] | |
Tabela
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
n x y x
2 y
2 x*y
1
2
3
.
.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
∑
1 lut 19:36
sympatyczna: i xi yi
1 2 2,5
2 4 10
3 6 32
4 8 40
5 10 60
i to potem nanieść na wykres i co dalej?
1 lut 19:38
sympatyczna: nic mi po tych wzrorach
1 lut 19:49
sympatyczna: aha dzieki za pomoc nikt nie umie zrobic i wytlumaczyc
1 lut 21:17
J: 1) zrób tabelkę w excel w pierwszej kolumnie x w drugiej y itd.
2) zrób wykres y(x) w excel
3) wylicz x*x, y*y, x*y w kolejnych kolumnach tabeli excel
4) wylicz a i b wzory masz powyżej
a=7.9 b=−19.8 współczynnik korelacji r=0.979
1 lut 21:34
MQ: Po co 3) i 4)?
Na wykresie dodaj linię trendu (liniowego)
albo
REGLINP
1 lut 21:36
J: opracowanie teoretycznej linii regresji to po prostu narysowanie y=a*x+b na wykresie
1 lut 21:37
J: Jeśli musi policzyć na pracownię i pokazać obliczenia a tak rozumiem z treści zadania to 3) i
4)
musi wyliczyć ręcznie, jeśli nie jest wymagane to trend będzie OK
1 lut 21:38
sympatyczna: zamiast udzielac "dobrych" rad to moze ktos by to zrobil te niby obliczenia bo jakos tu nic nie
pasuje i ten wykresy jak zrobic zwlaszcza te ostatnie
2 lut 12:32
J: wyznaczyć dwa punkty z równania prostej y=7.9*x−19.8 choćby dla x=0 i x=1
chyba to potrafisz czy czekasz aż ktoś poda na tacy?
2 lut 15:50
AS: Skąd taka uszczypliwość,która kłóci się z Nickiem.
Przecież nikt nie musi Tobie pomagać,to jest tylko ich dobra wola.
2 lut 16:21
sympatyczna: nara asy wielkie z matmy buhaha
2 lut 18:03