matematykaszkolna.pl
regresja liniowa sympatyczna: Mam do opracowania parę punktów dotyczących analizy regresji liniowej i nie wiem jak mam za to się zabrać. 1. przygotowanie danych doświadczalnych. 2. opracowanie wykresu. 3. obliczenie parametru modelu liniowego b (z kreską) 4.model teoretycznej regresji liniowej liniowej. 5. opracowanie teoretycznej linii regresji. − wykres 6.opracowanie lini regresji. − wykres
1 lut 19:15
MQ: Zacznij od pkt. 1: przygotuj dane doświadczalne.
1 lut 19:30
AS: Podaję sposób wyznaczania prostej regresji na podstawie danych tabelarycznych. Szukana prosta: y = a*x + b gdzie
 ∑(xi*yi) − (∑xi*∑yi)/n 
a =

∑(xi)2 − (∑xi)2/n 
 ∑yi − a*∑xi 
b =

n 
Stopień dokładności
 [∑(xi*yi) − (∑xi*∑yi)/n]2 
r2 =

[∑(xi)2 − (∑xi)2/n]*[∑(yi)2 − (∑yi)2/n] 
Tabela −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− n x y x2 y2 x*y 1 2 3 . . −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− ∑
1 lut 19:36
sympatyczna: i xi yi 1 2 2,5 2 4 10 3 6 32 4 8 40 5 10 60 i to potem nanieść na wykres i co dalej?
1 lut 19:38
sympatyczna: nic mi po tych wzrorach
1 lut 19:49
sympatyczna: aha dzieki za pomoc nikt nie umie zrobic i wytlumaczycemotka
1 lut 21:17
J: 1) zrób tabelkę w excel w pierwszej kolumnie x w drugiej y itd. 2) zrób wykres y(x) w excel 3) wylicz x*x, y*y, x*y w kolejnych kolumnach tabeli excel 4) wylicz a i b wzory masz powyżej a=7.9 b=−19.8 współczynnik korelacji r=0.979
1 lut 21:34
MQ: Po co 3) i 4)? Na wykresie dodaj linię trendu (liniowego) albo REGLINP
1 lut 21:36
J: opracowanie teoretycznej linii regresji to po prostu narysowanie y=a*x+b na wykresie
1 lut 21:37
J: Jeśli musi policzyć na pracownię i pokazać obliczenia a tak rozumiem z treści zadania to 3) i 4) musi wyliczyć ręcznie, jeśli nie jest wymagane to trend będzie OK
1 lut 21:38
sympatyczna: zamiast udzielac "dobrych" rad to moze ktos by to zrobil te niby obliczenia bo jakos tu nic nie pasuje i ten wykresy jak zrobic zwlaszcza te ostatnie
2 lut 12:32
J: wyznaczyć dwa punkty z równania prostej y=7.9*x−19.8 choćby dla x=0 i x=1 chyba to potrafisz czy czekasz aż ktoś poda na tacy?
2 lut 15:50
AS: Skąd taka uszczypliwość,która kłóci się z Nickiem. Przecież nikt nie musi Tobie pomagać,to jest tylko ich dobra wola.
2 lut 16:21
sympatyczna: nara asy wielkie z matmy buhaha
2 lut 18:03