jerey: na ile sposobow mozna ustawic w szeregu pięciu chłopców wsrod ktorych są Tomek i Michał tak
alby wymienieni chlopcy nie stali obok siebie
1 lut 19:15
Aga1.: wszystkich ustawień jest 5!.
Może łatwiej obliczyć ile jest ustawień, że stoją obok siebie
TM xxx takich ustawień jest 3! (Tomek pierwszy Michał drugi , a pozostali w zupełnie dowolny
sposób)
MT xxx też 3!
xTMxx
.........
xxTM x
...........
xxxTM
.........
2*3!*5
A nie stoją obok siebie
5!−2*3!*5=
1 lut 19:28
jerey: chyba Twoje rozwiązanie nie jest poprawne . W odpowiedziahc mam ze takich ustawien jest
mozliwych 72
5!=120
tych 2 mozna skleic w 1
4!=24
24*2 bo mozna ich w roznej kolejnosci ustawic
120−48=72
1 lut 19:32
Aga1.: Dobrze rozpisałam, ale źle wklepałam
5!−2*3!*4=120−48=72.
1 lut 19:46
jerey:
1 lut 23:12