.
Piotr 10: Jak oszacować wartość logarytmu bez użycia tablic logarytmicznych i zamiany podstawy na
logarytm dziesiętny
| | 2 | |
na pewno to jest mniejsze od −1 , bo jest to funkcja rosnąca, a log3/2 |
| = −1 |
| | 3 | |
1 lut 19:14
MQ: A na inny niż dziesiętny można zamieniać?
1 lut 19:17
Piotr 10: Potrzebne do zadanka, mi to jest. Bo muszę rozwiązać tam nierówność, a potem podać największą
liczbę całkowitą spełniającą tę nierówność
1 lut 19:19
Piotr 10: | | 1 | |
na kalkulatorze wychodzi mi , że log3/2( |
| ) ≈ −1,7 , ale na maturze nie będę mógł |
| | 2 | |
takiego używać
1 lut 19:24
MQ: No to jaką masz nierówność?
1 lut 19:27
Piotr 10: to zadanko maturalne z pazdro, te zadanie tylko źle zrobiłem częsciowo
Rozwiąż nierówność
x > 1 − xlog
0,5 3.
Wyznacz największą liczbę całkowitą spełniającą tę nierówność. Odpowiedź uzasadnij
Po wyliczeniu ,
1 lut 19:29
MQ: | | 1 | | log22 | | 1 | | 1 | |
log3/2 |
| =−log3/22=− |
| =− |
| =− |
| |
| | 2 | | | | log23−log22 | | log23−1 | |
i teraz
| | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| <− |
| <− |
| |
| | log2√2−1 | | log23−1 | | log24−1 | |
1 lut 19:42
MQ: Sorry powinno być:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| <− |
| <− |
| |
| | log2√8−1 | | log23−1 | | log24−1 | |
1 lut 19:45
Piotr 10: ok w ten sposób, trochę ciężko wpaść. Dzięki
1 lut 20:03