Pytanko.. horner
Justa: Pytankoooo !
Gdy chcę rozłożyć wielomian na czynniki, poprzez schemat Hornera..
to w jaki sposób określała się c.
np. 2x3+3x2+3x+1=0
(2x3+3x2+3x+1):(x−c)
1 lut 19:02
5-latek : jesli chcesz przez ten schemat to musisz znalezc najpierw pierwiastek tego wielomianu (albo
twierdzenie bezout albo twierdzenie o pierwistakch wymiernych wielomianu)
nie liczylem ale pierwiastkiem moze byc x=−1 wtedy dzielisz przez dwumian (x+1) ale to
jeszce sprawdz OK?
1 lut 19:09
Justa: dzięki dzięki
1 lut 19:15
Justa: 2x
2+3x
2+3x+1=0
Mogę zrobić tak:
p→dzielnik współczynnika 1: (−1;1)
q→dzielnik współczynnika 2: (−2;−1;1;2)
| p | | −1 | | −1 | | −1 | | −1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ; |
| ; |
| ; |
| ; |
| ; |
| ; |
| ; |
| = |
| q | | −1 | | −2 | | 1 | | 2 | | −1 | | −2 | | 1 | | 2 | |
W(1)=2+3+3+1≠0
| | 1 | | 1 | | 3 | | 3 | |
W( |
| )= |
| + |
| + |
| +1≠0 |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | | 3 | |
W(− |
| )=− |
| + |
| − |
| =1=0 |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | |
2x2+3x2+3x+1=(x+ |
| )(2x2+2x+2) |
| | 2 | |
z 2x
2+2x+2 →Δ<0
| | 1 | |
czyli rozwiązaniem tego równania jest x=− |
| |
| | 2 | |
DOBRZE ?
1 lut 20:24
Justa: 2x
2+3x
2+3x+1=0
Mogę zrobić tak:
p→dzielnik współczynnika 1: (−1;1)
q→dzielnik współczynnika 2: (−2;−1;1;2)
| p | | −1 | | −1 | | −1 | | −1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ; |
| ; |
| ; |
| ; |
| ; |
| ; |
| ; |
| = |
| q | | −1 | | −2 | | 1 | | 2 | | −1 | | −2 | | 1 | | 2 | |
W(1)=2+3+3+1≠0
| | 1 | | 1 | | 3 | | 3 | |
W( |
| )= |
| + |
| + |
| +1≠0 |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | | 3 | |
W(− |
| )=− |
| + |
| − |
| =1=0 |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | |
2x2+3x2+3x+1=(x+ |
| )(2x2+2x+2) |
| | 2 | |
z 2x
2+2x+2 →Δ<0
| | 1 | |
czyli rozwiązaniem tego równania jest x=− |
| |
| | 2 | |
DOBRZE ?
1 lut 20:24
Justa: 2x
2+3x
2+3x+1=0
Mogę zrobić tak:
p→dzielnik współczynnika 1: (−1;1)
q→dzielnik współczynnika 2: (−2;−1;1;2)
| p | | −1 | | −1 | | −1 | | −1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ; |
| ; |
| ; |
| ; |
| ; |
| ; |
| ; |
| = |
| q | | −1 | | −2 | | 1 | | 2 | | −1 | | −2 | | 1 | | 2 | |
W(1)=2+3+3+1≠0
| | 1 | | 1 | | 3 | | 3 | |
W( |
| )= |
| + |
| + |
| +1≠0 |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | | 3 | |
W(− |
| )=− |
| + |
| − |
| =1=0 |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | |
2x2+3x2+3x+1=(x+ |
| )(2x2+2x+2) |
| | 2 | |
z 2x
2+2x+2 →Δ<0
| | 1 | |
czyli rozwiązaniem tego równania jest x=− |
| |
| | 2 | |
DOBRZE ?
1 lut 20:25
Justa: Przepraszam, za powielenie tych wiadomości, coś z Internetem u mnie nie tak:(
1 lut 20:26