Bardzo proszę o pomoc :)
Ma(t)ster: Wykaż że niezależnie od wartości parametru m równanie x3−(m+1)x2+(m+3)x−3=0 ma pierwiastek
całkowity. Dla jakich m wszystkie pierwiastki rzeczywiste tego równania są całkowite?
1 lut 18:49
Bizon:
zauważ, że dla xo=1
1−m−1+m+3−3=0
1 lut 18:56
Bizon:
... druga podpowiedź to, że z dzielenia tego wielomianu przez (x−1) otrzymasz x2−mx+3
1 lut 19:03
Ma(t)ster: Okey, a później dzielić przez dwumian (x−1)?
1 lut 19:06
Ma(t)ster: sorry nie zauważyłem tego posta, dobra dalej już sobie poradze, wielkie dzięki

nie mogłem
tego zauważyć z 1...
1 lut 19:06
Bizon:
... czyli zadanie sprowadza się do wyznaczenia takiego m dla którego x
2−mx+3=0
ma tylko pierwiastki całkowite .... lub

? −
1 lut 19:11
Ma(t)ster: nie wiem
1 lut 19:19
Bizon:
a czego nie wiesz

?
1 lut 19:20
Ma(t)ster: dla jakich m wszystkie rzeczywiste pierwiastki tego równania są całkowite
1 lut 19:21
Ma(t)ster: wyznaczyłem delte, aby istniały pierwiastki, później nie wiem co robić...
1 lut 19:22
Bizon:
... albo: x2−mx+3=0 a)ma tylko pierwiastki całkowite
b) albo nie ma ich wcale
(wtedy jedynym pierwiastkiem głównego wielomianu jest x=1)
1 lut 19:26
Bizon:
Δ potrzebna jest tylko do podpunktu b)
1 lut 19:27
Ma(t)ster: Poradziłem sb

wyszło mi m∊{−4;4}U(−2
√3;2
√3)
1 lut 19:40
Bizon:
... i ok −
1 lut 19:48