Funkcja liniowa - znaczenie współczynników, równoległość, prostopadłość wykresów
Weronika:
Znaczenie współczynników.
Bardzo proszę o pomoc. Mam braki w trygonometrii i nie wiem, jak to zrobić...
1. Podaj kat nachylenia wykresu funkcji liniowej do osi OX, jeśli:
a) f(x) = −√33}x − 1
b) f(x)= −√3x
c) f(x) = √3−x
2. Korzystając z tablic matematycznych lu kalkulatora, podaj przybliżoną miarę kąta nachylenia
wykresu funkcji liniowej f do osi OX, jeśli:
a) f(x)= −0,649x+2,75
b) f(x)=−8,144x+2,05
c) f(x)=−0,81x−7,115
3. Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres jest nachylony do osi OX pod kątem α i
przechodzi przez punkt A, jeśli
a) α=0 stopni, A(2;7).
Równoległość i prostopadłość wykresów.
A tu mi po prostu nie wychodzi...
4. Wyznacz m wiedząc, że wykres funkcji liniowej jest równoległy do wykresu funkcji liniowej f,
jeśli:
a) f(x)=4−(2m+√2)x i g(x)=(√2m+2)x+8
b) f(x)=(√3+m)x−√3 i g(x)=(5+√3m)x+2m
1 lut 18:28