Oblicz granicę
Piter: lim x→1 sin(x−1)1−cos
1 lut 18:09
M:
4 lis 06:05
#k:
| | sin(x−1) | |
lim x→1 |
| |
| | 1−cos(x) | |
| | 0 | |
PO podstawieniu mam [ |
| ] |
| | 0 | |
reguła de' LHospitala
| | sin(x−1) | | (sin(x−1))' | |
lim x→1 |
| = lim x→1 |
| |
| | 1−cos(x) | | (1−cos(x))' | |
| | cos(x−1) | | cos(0) | | 1 | |
= limx→1 |
| = |
| = |
| |
| | 1+sin(x) | | 1+1 | | 2 | |
5 lis 21:04
chichi:
ale co ty wypisujesz? od kiedy, to cos(1) = 1
| | sin(x − 1) | | 0 | |
limx→1 |
| = |
| = 0 |
| | 1 − cos(x) | | 1 − cos(1) | |
5 lis 22:21
#k:
Masz racje .
Przepraszam. Wszystko mi sie pomieszało . W pamięci policzyłem dobrze
5 lis 22:26