Ekstrema funkcji-szukanie wielomianu
jedrek124: Witam, prowadzący nie zdązył przerobić niektórych zagadnień, przez co mam mały problem z tym
zadankiem :Wielomian W(x) ma trzy extrema lokalne.
Minimum w punkcie x1=−1, maximum w x2=1, minimum w x3=4.
Podaj przykład takiego wielomianu W(x).
Nie mam bladego pojęcia jak to ruszyć, proszę o wyjaśnienie krok po kroku.
1 lut 17:43
Jan:
W(x) = ∫(x−1)(x+1)(x+4)dx
1 lut 17:48
Jan:
tam miało być x − 4 a nie +
1 lut 17:49
jedrek124: Myślałem że rozwiązanie będzie trudniejsze i że jest tu ukryty jakiś haczyk
1 lut 18:03
jedrek124: A jeszcze cos takiego:
Znajdź wielomian g(x) stopnia 2 taki że:
g''(1)=3 g'(2)=1 g(3)=−1
1 lut 20:51
PW: Po prostu oznaczyć
g(x) = ax2+bx+c
i liczyć:
g(3) = −1 ⇔ a•32+b•3+c=−1
g'(2)=1 ⇔ 2a•2 + b = 1
g''(1) = 3 ⇔ 2a = 3
1 lut 21:19