Wyznacz zbiór wartości funkcji f:
Staś: Wyznacz zbiór wartości funkcji f:
c) f(x)= cos(sin x)
d) f(x)= sin(cos x)
1 lut 17:26
Godzio:
x
2 + x + 1 = mx + m
x
2 + x(1 − m) + 1 − m = 0
Szukamy takich m, dla których istnieje rozwiązanie
Δ ≥ 0
Δ = (1 − m)
2 − 4(1 − m) = 1 − 2m + m
2 − 4 + 4m = m
2 + 2m − 3 = (m + 3)(m − 1) ≥ 0
m ∊ (−
∞,−3 > U <1,
∞) = ZW
1 lut 17:45
5-latek: Godzio. Prosba .
Rozwiaz dla mnie c i d . jak to mowia krok po kroku . dziekuje

Kolega tez skorzysta .
1 lut 17:47
Godzio:
c i d −− popatrz na zbiory wartości sinx i cosx
cos(sinx), zobacz jaką największą i najmniejszą wartość przyjmuje cosx dla x ∊ [−1,1]
| | 2x | | 2m | |
b) 2m = |
| ⇔ x(2 − 2m) = 2m ⇔ x = |
| |
| | 1 + x | | 2 − 2m | |
Dla m = 1 oczywiście mamy sprzeczność, popatrzmy jeszcze na dziedzinę logarytmu
| 2x | |
| > 0 ⇔ x(x + 1) > 0 ⇔ x ∊ (−∞,−1) U (0,∞) |
| 1 + x | |
| | 2m | | 2m + 2 − 2m | |
Stąd |
| < − 1 ⇔ |
| < 0 ⇔ |
| | 2 − 2m | | 2 − 2m | |
2(2 − 2
m) < 0 ⇔ m > 1
oraz
ZW = R \ {1}
1 lut 17:55
5-latek: dziekuje
1 lut 17:59
Godzio:
Rozwiążę tylko c) (d − analogicznie

)
f(x) = cos(sinx)
Wiemy, że sinx ∊ [−1,1], popatrzmy jak zachowuje się cosx na tym przedziale.
Co wiemy ? cos(0) = 1 (maksimum), 0 ∊ [−1,1] więc ZW = [y
1,1] teraz znajdźmy minimum
| π | | π | |
| > 1 (analogicznie − |
| < − 1), więc cos(sinx) nie osiągnie wartości ≤ 0 stąd |
| 2 | | 2 | |
najmniejszą wartością będzie:
cos(1) = cos(−1)
(cosx jest parzysty, więc możemy wybrać jedną z tych wartości)
ZW = [ cos(1), 1 ]
1 lut 17:59
Staś: Dzięki wielkie! A jakieś wskazówki do b?
1 lut 18:06
Staś: Muszę to rysować czy dałoby radę jakoś szybciej to rozwiązać?
1 lut 18:07
Godzio:
b) rozwiązanie w drugim moim poście
1 lut 18:08
Staś: Ale ze mnie gapa. Dzięki jeszcze raz.
1 lut 18:36
Staś: Ale ze mnie gapa. Dzięki jeszcze raz.
1 lut 18:36