Udowodnij.
galileo: Musze udowodnic cos takiego: {<x,y>} ⇒ {x} x {y}
robie to tak:
zakladam {<x,y>}
pokaze {x} x {y}
wezmy a ∊ {<x,y>}
rozwazmy (u,w) : a = (u,w) ⋀ (u,w) ∊ {<x,y>}
u ∊ {<x,y>}
w ∊ {<x,y>}
co dalej?
Pozdrawiam.
1 lut 17:23
galileo: ponawiam pytanie
1 lut 20:51
J: z def. iloczynu kartezjańskiego
{x}x{y}= {(x,y):x∊{x} i y∊y}={<x,y>}
co tu dowodzić? to podstawienie do definicji
1 lut 22:08
galileo: To wiem, ale JAK mam podstawic? Tzn jaki zrobic kolejny krok? Musze miec jakis logiczny tok
rozumowania, bo mam takie zadanie a w zadaniu trzeba zrobic dowod
1 lut 22:28
J: z def. iloczyn karezjańskiego
AxB={<a,b>: a∊A i b∊B}
u Ciebie A={x} i B=(y)
1 lut 22:48
galileo: dzieki, ale dalej nie mam pojecia co zrobic.
2 lut 08:47
J: z def. il. artezjańskiego:
AxB={<a,b>: a∊A i b∊B}
Niech
A={x} i B=(y)
{x}x{y}={<a,b>: a∊{x} i b∊{y}}={<x,y>} bo to jedyna para spełniająca warunki zadania
2 lut 11:10