Chemia Proszę o pomoc.
Ally: Chemia Proszę o pomoc.
Zad. 30. Zmieszano: 450 cm3 96% H2SO4 o d = 1,841 g/cm3; 110 cm3 65% H2SO4 o d = 1,568 g/cm3;
2200 ml 10% roztworu H2SO4 o d = 1,069 g/cm3 (objętości roztworów się nie sumują!). Do
otrzymanego w ten sposób roztworu dodano 7000 ml wody otrzymując roztwór o pewnym stężeniu
procentowym i gęstości 1,1 g/cm3 (roztwór A). Pobrano 100 ml tego roztworu (roztworu A) i
rozcieńczono go dwukrotnie (otrzymując roztwór B). Ile milimoli H2SO4 zawiera 1 cm3
otrzymanego w ten sposób roztworu (roztworu B)?
Wyszło mi tak
ms1=795,3 ms2=112,1 ms3=235,18
mr1=828,5 mr2=172,48 mr3=2351,8
n=8 n=1.14 n=2,4
I teraz nie wiem co dalej
cm=n/y=n(całk.)/v=11.54/7=1.64 i tu jest zle