Rachunek prawdopodobieństwa
zikq: Witam mam do rozwiązania takie zadanie i nie wiem kompletnie jak to zrobić pomoże ktoś :
W meczu piłki nożnej prawdopodobieństwo zdobycia przez zawodnika bramki z rzutu karnego wynosi
85% zawodnik wykonuje 6 rzutów karnych.Oblicz jakie jest prawdopodobieństwo że trafi
przynajmniej 5 razy
1 lut 16:58
zikq: A jeszcze mam 1 zadanie ,Rzucamy 2 kostkami do gry jakie jest prawdopodobieństwo że w
pierwszym rzucie wyrzucimy więcej niż 3 oczka jeżeli wiadomo że suma oczek na obu kostkach
jest równa 5
2 lut 00:34
Janek191:
z.2
I Ω I = 6
2 = 36
A = { (4,1) }
| | 1 | |
I A I = 1 , więc P( A) = |
| |
| | 36 | |
======================
2 lut 01:40
zikq: OK a ktoś potrafiłby jeszcze to pierwsze zrobić ?
2 lut 08:59
Mariusz: | | | | | |
P= | *(85100)5 * (15100)1 + | *(85100)6 |
| | | |
2 lut 09:11
zikq: I jeszcze mam takie zadanko:Rzucamy 2 kostkami do gry.Obliczyć prawdopodobieństwo wyrzucenia
więcej niż 4 oczek na pierwszej kostce ,jeżeli wiadomo że suma oczek na obu kostkach jest
mniejsza od 9.
2 lut 10:37
zikq: Potrafi ktoś pomóc ?
2 lut 15:15