Monotonicznosć i ekstrema
jedrek124: Mam mały problem z tym zadankiem. Znajdź przedziały monotoniczności i extrema funkcji
f(x) = ( (x2) − 6 )*exp(2*x)
Mianowicie po obliczeniu pochodnej wychodze na coś takiego 2*e2x*(x+x2−6) no i po
przyrównaniu tego do zera wychodzi że x=−3 i x=2 i 2*e2x=0. Nie wiem jak wyliczyć x z tego
ostatniego. Proszę o pomoc.
1 lut 16:38
Ajtek:
2*e
2*x=0 ⇔ x=0

.
1 lut 16:42
Ajtek:
Jeżeli jest tak jak napisałem wyżej.
Jeżeli masz 2e
2x=0 to będzie troszkę inaczej

.
1 lut 16:43
jedrek124: to ma być ta druga wersja czyli 2*e
2x=0 przepraszam za pomyłke
1 lut 17:01
Ajtek:
Podziel przez 2.
Później zapisz 0=e
1 
.
1 lut 17:03
Ajtek:
Co ja za głupoty piszę

.
1 lut 17:05
Ajtek:
2e
2x≠0 dla x∊R

.
1 lut 17:06
jedrek124: Dobra czyli mam rozumieć że w tym wypadku x należy do rzeczywistych i nie nalezy go zaznaczać
na osi ? czyli innymi słowy dla na odpowiedz wpływają tylko x1 i x2. czy tak samo będzie gdy
po prostu samo ex=0 ?
1 lut 17:13
Ajtek:
e
x nigdy nie będzie zerem

.
1 lut 17:14
jedrek124: a tak z innej mańki, gdyby 2e2x=1 to jak to rozwiązać?
1 lut 17:18
jedrek124: I jeszcze jedno pytanko? Jak to poprawnie zapisać na egzaminie żeby prowadzący nie mógł się
przyczepić?
1 lut 17:20
Ajtek:
2*e2x≠0, ponieważ ex≠0 dla x∊R i tyle wg mnie.
A jak to rozwalić 2*e2x=1, nie mam pomysłu na tą chwilę.
1 lut 17:32