trudne z parametrem m ?? !!
mic: Wyznacz te wartości parametru m, dla których każde z rozwiązań równania
mx2−(m2−3m+2)x+2m−6=0 jest mniejsze od 2
1 lut 16:24
mic: nikt nie potrafi? muszę wiedzieć jak to zrobić pomóżcie
1 lut 17:16
...:
a Ty co wymyśliłeś?
1 lut 17:31
Bizon:
do rozważenia:
1. m=0
2. m≠0
1 lut 17:33
pigor: ..., np. tak : a=0 v (a≠) i p<2 i af(2)>0) ⇔
| | m2−3m+2 | |
⇔ (m=0 i −2x=6) v (m≠0 i |
| <2 i m(4m−2(m2−3m+2)+2m−6)>0 ⇔ |
| | 2m | |
⇔ (*)(
m=0 i x=−3<2) v (m≠0 i
12m−
32+
1m<2 i m(12m−2m
2−10)>0 ⇒
⇒ m≠0 i m−3+
2m<4 i m(m
2−6m+5)<0 ⇔
⇔ m≠0 i m+
2m−7<0 i m(m−1)(m−5)<0 ⇔
⇔ m≠0 i m(m
2−7m+2)<0 i (m<0 v 1< m< 5) ⇔
⇔ m≠0 i m(m−
12(7−
√48))(m−
12(7+
√48))<0 i (m<0 v 1< m< 5) ⇔
⇔
m<0 v 1< m< 5 , stąd i z(*) ⇔
m∊(−∞;0>U(1;5) . ...

no i ciekawe
co ty tam masz w odpowiedziach

(nie lubię parametrów
1 lut 18:27
Piotr 10: I przypadek
m=0
v
II przypadek
10 Δ ≥ 0
20 xw < 2
30 m*f(2) > 0
40 m≠0
1 lut 18:29