jerey: ze zbioru liczb 3cyfrowych wybieramy jedną liczbę. Oblicz prawdpopodobienstwo ze wybierzemy
liczbę podzielną przez 41
1 lut 16:13
jerey: doliczyłem sie 21 zdarzen sprzyjających a w odpowiedzi mam 22. wypisywałem kolejno liczby
podzielne przez 41 w zbiorze 3 cyfrowym (900)
1 lut 16:19
Mila:
Jaka najmniesza, jaka największa podzielna przez 41?
1 lut 16:22
jerey: 41 to liczba pierwsza. czyli najmniejsza 41 najwieksza 861
1 lut 16:27
Mila:
Chodzi o trzycyfrową.
a
1=123
a
n=984
liczy podzielne przez 41 tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 41
a
n=a
1+(n−1)*41
Oblicz n z tego wzoru.
II sposób
odejmujemy 2 liczby dwucyfrowe, 41 , 82
24−2=22
1 lut 21:11
jerey: aa czyli w przedziale od 100 do 999 zle zrozumiałem polecenie jak zwykle
1 lut 23:13