| a2 | b2 | a | b | |||||
Udowodnij , że jeżeli a i b są dodatnie to 3( | + | )≥8( | + | )−10 | ||||
| b2 | a2 | b | a |
. Nierówność zachodzi dla dowolnych a, b
różnych od 0.
| a | a2 | a | ||||
Łatwo pokazać (np. licząc deltę względem | ), że 3 | −8 | +5≥0, oraz | |||
| b | b2 | b |
| b2 | b | |||
analogicznie 3 | −8 | +5≥0. Dodając stronami nierówności i prosto przekształcając | ||
| a2 | a |
| a | ||
ale to nie jest prawda, bo dla | = 1,5 | |
| b |
| a2 | a | |||
3 | −8 | +5 < 0 | ||
| b2 | b |
| a | b | ||
+ | ≥0 | ||
| b | a |
| a | b | a2 | a2 | ||||
+ | ≥2 /2 ⇔ | + | ≥2 | ||||
| b | a | b2 | b2 |
| a2 | b2 | a | b | |||||
3( | + | )≥6 i 8( | + | )≥16 | ||||
| b2 | a2 | b | a |
| a2 | b2 | a | b | |||||
3( | + | )− 8( | + | )≥ −10 | ||||
| b2 | a2 | b | a |
| a2 | b2 | a | b | |||||
3( | + | )≥8( | + | )−10 | ||||
| b2 | a2 | b | a |
| a2 | b2 | a | b | |||||
Jeszcze dodam,że | + | ≥ | + | |||||
| b2 | a2 | b | a |
| a2 | b2 | |||
Dowodzisz, że 3( | + | ) ≥ 6 | ||
| b2 | a2 |
| a | b | |||
8( | + | )−10 ≥ 6 | ||
| b | a |
| a2 | b2 | a | b | |||||
Ale z tego w żaden sposób nie wynika, że 3( | + | ) ≥ 8( | + | )−10 | ||||
| b2 | a2 | b | a |
) Dowód przedstawiony przeze mnie jest ok.
| a | 1 | b | ||||
w której raz argumentem jest x= | , a drugim razem | = | , a więc szacuje sumę | |||
| b | x | a |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
f(x) + f( | ) = 3x2−8x+5 + 3 | −8 | +5 = 3(x2+ | ) −8(x+ | )+10 | |||||
| x | x2 | x | x2 | x |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
x2+ | = (x+ | )2 −2x2 | = (x+ | )2 − 2, | ||||
| x2 | x | x2 | x |
| 1 | ||
x+ | ≥ 2 | |
| x |
| a | ||
(znana nierówność dla x>0 − widać więc, że wystarczy założenie | >0). | |
| b |
| 1 | ||
Oznaczając z=x+ | otrzymamy: | |
| x |
| 1 | ||
f(x) + f( | ) = 3(z2 − 2) − 8z +10 = 3z2 − 8z +4, z ≥ 2. | |
| x |