Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = U{x^2+1}{x}
Lucas: | | x2+1 | |
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = |
| |
| | x | |
1 lut 15:46
pigor: ...., no to na poziomie L.O. np. tak : D
f=R−{0}, to
y=
x2+1x ⇒ yx=x
2+1 ⇔ x
2−yx+1=0 i x∊D
f i y
2−4 ≥0 ⇒ |y| ≥2 ⇔
⇔
y≤ −2 v
y ≥2 ⇔
y∊(−∞;−2)U(2;+∞) − szukany zbiór wartości f.
1 lut 16:03
Lucas: Skąd się wzięło y2 − 4 ≥0?
1 lut 16:09
Ajtek:
Z Δ.
Cześć
pigor, przedziały powinny być domknięte w −2 i 2, czyż nie
1 lut 16:10
ICSP: Δ
1 lut 16:10
Ajtek:
Cześć
ukrywający się 
.
1 lut 16:12
Lucas: XD No tak, dzięki......................
1 lut 16:12
ICSP: Witam
1 lut 16:13
Lucas: Domknięte
1 lut 16:15