funkcje matura
potrzebujący : Jak namalować wykres takiej funkcji, jakie przedziały rozwazać
f(x)=|x2−9|+|x2−16|
1 lut 15:18
Mila:

1)(−
∞,−4>U<4,
∞)
2)(−4,−3>U<3,4)
3) (−3,3)
ustal wzór funkcji w tych przedziałach
1 lut 15:32
potrzebujący:
1. x2−9+x2−16=2x2−25
2. x2−9−x2+16=5
3. nie wiem
1 lut 15:37
J: −x2 + 9 −x2 +16
1 lut 15:43
potrzebujący: A nie mogą być takie przedziały
1. (−∞−4) suma (4,∞)
2. <−4,−3)suma(3,4>
3. <−3,3>
czemu akurat Pani podała takie ?
1 lut 15:45
J: Ad 2) f(x) = 7
1 lut 15:50
J: Bo np. dla x= −4 lub x =4 Ix2 −16I = 0
1 lut 15:53
potrzebujący:
A moje przedziały ?
1 lut 15:54
J: Korzystamy z definicji wartości bezwzględnej:
IaI = a , gdy a≥0 oraz IaI = −a , gdy a<0
tzn IaI =a ,gdy a∊<,+∞) oraz IaI = −a, gdy a∊(−∞,0)
1 lut 16:03
J: W drugiej linijce oczywiście: a∊< 0,+∞)
1 lut 16:13
Mila:
Opieram się na def. wart. bewzględnej.
|x2−9|=x2−9⇔x≤−3 lub x≥3
1 lut 16:26
potrzebujący:
Dziękuję spróbuje zrozumieć.
1 lut 16:40