matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pilne
justyna21:
Dane sa wielomiany W(x)= −2x2−3, P(x)= x3+x−2. Wykonaj dzialania i uporzadkuj wolomiany: a) 3 P(x) −2 W(x), b) W(x) * P(x)
1 lut 15:08
Kaja:
a)3*(x
3
+x−2)−2*( −2x
2
−3)=3x
3
+3x−6+4x
2
+6=3x
3
+4x
2
+3x
1 lut 15:14