pilne!
justyna21: wykonaj dzialania na wielomianach: W(x)+Q(x)= , W(x)−Q(x)= , W(x) * Q(x)= , jesli
a) W(x)=x3−2x2+3 , Q(x)=3x2−6x,
b)W(x)=x3+x2+x+1, Q(x)=x−1
1 lut 15:04
J: Dodaj wielomiany, odejmij wielomiany i pomnóż wielomiany.
1 lut 15:05
justyna21: tzn pomozesz mi?
1 lut 15:09
J: x3 − 2x2 +3 + 3x2 −6x = ..i zredukuj wyrazy podobne
1 lut 15:11
Kaja: W(x)+Q(x)=x3−2x2+3+3x2−6x=x3+x2−6x+3
1 lut 15:11
Kaja: W(x)−Q(x)=x3−2x2+3−(3x2−6x)=x3−2x2+3−3x2+6x=x3−5x2+6x+3
1 lut 15:13
justyna21: dzieki wielkie . Ja to wogole nie rozumiem matmy. Mam jeszcze kilka zadan pomoglabys mi?
1 lut 15:17
Kaja: to napisz
1 lut 15:17
justyna21: dane sa wielomiany P(x)=4x3−2x2+5x+3 oraz R(x)=x2−2x+5. Okresl stopien wielomianu P(x)*R(x)
oraz podaj wartosc wyrazu wolnego.
1 lut 15:21
Kaja: st(P(x)*R(x))=3+2=5
dodajesz po prostu stopnie tych dwóch wielomianów (wielomian P jest stopnia 3, a R stopnia 2)
wyraz wolny tego wielomianu to 15 (iloczyn wyrazów wolnych tych dwóch wielomianów)
1 lut 15:24