Liczby zespolone
Noxer: Czy istnieje sposób na policzenie liczby zespolonej do potęgi liczby zespolonej oraz liczby
rzeczywistej do liczby zespolonej? Np. (1+i)1−i albo 51+i
1 lut 14:51
Noxer: ?
1 lut 15:15
Noxer: Ktoś pomoże ?
1 lut 18:02
Kasia: Istnieje coś takiego?
2 lut 20:46
fx: Cześć!
Oczywiście jest to jak najbardziej wykonalne.
Na wstępie wzór Eurela:
exi = cosx + isinx
oraz przdatna własność:
xy = eylnx
ex+yi = ex(cos y + isin y)
Potęgowanie o wykładniku zespolonych nie jest jednoznaczna, zapoznaj się z zachowaniem funkcji
logarytm w dziedzinie zespolonej.
2 lut 21:13