Ciagi
Mariuszzz: Miejsca zerowe wielomianu 4 stopnia to a,b,c,d . W tej kolejności tworzą ciąg aryt. o r=2
Oblicz te pierwiastki wiedzac ,ze W(0) = −15
W(x)= a0 +a1x +a2x2+a3x3 + a4x4
1 lut 14:43
J: Jeżeli W(0) = − 15 , to a0 = −15. Masz pierwszy wyraz ciągu i różnicę r .. więc po sprawie
1 lut 14:47
Mariuszzz: Tyle zrobiłem i dalej nie wiem co mam zrobić.
1 lut 14:55
J: an = a1 +(n−1)r , tutaj a1 = a0 = −15
1 lut 14:59
Bogdan:
Miejsca zerowe, a nie współczynniki są wyrazami ciągu arytmetycznego.
Mariuszzz, czy w zadaniu podany był taki własnie wzór wielomianu, który wpisałeś?
1 lut 15:27
Mariuszzz: Tak
1 lut 17:05