Oblicz całkę.
pola: ∫x*cos
√xdx
| | 1 | |
jeśliby tak przez części to by mi wyszło u=x, u'=1, v'=cos√x, v=− |
| *sin√x |
| | √x | |
tylko czy to nie bedzie za bardzo poplątane, może jakaś inna metoda bardziej by się sprawdziła,
próbowałam przez podstawienie, ale średnio się da....
1 lut 14:38
Trivial:
v zostało na pewno źle policzone, gdyż v' ≠ cos√x.
Aby policzyć tę całkę trzeba dokonać podstawienia u = √x, wtedy u2 = x, skąd 2udu = dx.
∫xcos(√x)dx = ∫u2cos(u)*2udu = ∫2u3cos(u)du
Teraz kilka razy przez części i mamy wynik.
2u3 cosu
−6u2 sinu
12u −cosu
−12 −sinu
0 cosu
Czyli: ∫2u3cos(u)du = 2u3sin(u) + 6u2cos(u) − 12u sin(u) − 12cos(u) + c.
1 lut 14:46
pola: ahaa, ma to sens, dzięki za dobrą radę
1 lut 14:53