| π | ||
lim(xarctgx)=−∞*− | = ∞ | |
| 2 |
| π | ||
lim(xarctgx)= ∞ * | = ∞ | |
| 2 |
| fx | xarctg | −π | ||||
a=lim | =lim | = lim arctgx = | ||||
| x | x | 2 |
| −π | π | −π | ||||
b=lim [fx−ax]= lim xarctgx − | x = | − | = π | |||
| 2 | 2 | 2 |
| −π | ||
y= | x + π w(−∞) istnieje asymptota ukośna | |
| 2 |
| fx | xarctg | π | ||||
a=lim | = lim | = lim arctgx = | ||||
| x | x | 2 |
| π | π | π | ||||
b=lim [fx−ax]= lim xarctgx − | x =lim | − | = 0 | |||
| 2 | 2 | 2 |
| π | ||
y= | x+π w(+∞) asymptota ukośna | |
| 2 |
ale.pionowych takze brak co wynika z dziedzieny