Pomocy. :( Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f jest zbiór D?
Lucas: Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f jest zbiór D?
| | x2 + x + 2 | |
a) f(x) = |
| D= R\ {−2, 1, 6 } |
| | (mx + 2)(x2 + x − 2) | |
| | x2 + x + 2 | |
b) f(x) = |
| D=R\ {−2, 1} |
| | (mx + 2)((x2 + x − 2) | |
| | x + 1 | |
c) f(x)= |
| D=R\{−1, 1} |
| | x2 +mx − 1 | |
| | x2 + 1 | |
d) f(x)= |
| D=R\{−1, 1} |
| | x2 +mx + 1 | |
| | x2 + 1 | |
e) f(x)= |
| D=R\ {1} |
| | x2 +mx + 1 | |
b) m= {−2, 0, 1}
c) m=0
d) nie ma takiego m
e) nie ma takiego m
1 lut 13:46
wredulus:
No i

W czym problem

A) kiedy mianownik =0
1 lut 13:56
wredulus:
D) niemozliwe do rozwiazania ... sprawdz tresc
1 lut 13:58
wredulus:
E) nie prawda ... m=2
1 lut 13:59
wredulus:
E) tfu .... m=−2
1 lut 14:01
Lucas: rozwiązuję tak:
mx+2 ≠ 0
m = 1
m = −2
ale po rozwiązaniu x
2 + x − 2 miejsca zerowe to − 2 i jeden, dlatego odpowiedź to tylko −
| | 1 | |
|
| ? Czy sobie utrudniam? |
| | 3 | |
1 lut 14:25