Rozkład wielomianu na czynniki.
PuszekZPuszek: Rozkład wielomianu na czynniki:
(2x − 3)
2 − (2x − 5)
2 = ?
(2a + 1)
2 − (4a −1)
2 = ?
4x² + 4
√3x +3 = ?
Proszę o pomoc

nie potrafię tego rozwiązać!
1 lut 13:33
wredulus:
Wskazowka ... wzory skrocnego mnozenia sie klaniaja
1 lut 13:43
PuszekZPuszek: Wiem, że wzory skróconego mnożenia... Mam do zrobienia 50 zadań z nimi. 47 już zrobiłem...
Jednak z tymi trzema przykładami męczę się już od około godziny. W pierwszym wyszło mi
−32x+34, w drugim −12a
2−12+2, natomiast w trzecim mam problem z tym pierwiastkiem

Dlatego myślę aby ktoś to rozwiązał i porównam czy myślę dobrze czy gdzieś zrobiłem błąd
1 lut 13:48
wredulus:
W pierwszym wychodzi 2*(4x−8)
1 lut 13:50
wredulus:
To pokaz nam swoje obliczenia ... sprawdzimy
1 lut 13:50
wredulus:
W trzecim x jest poza pierwiastkiem
1 lut 13:51
PuszekZPuszek: Czyżby dodać te dwa nawiasy do siebie? Jeżeli tak to w drugim by wyszło 2*6a= 12a? czy błędnie
zrozumiałem?
1 lut 13:52
wredulus:
Wzor skroconego mnozenia:
a2 − b2 = (a−b)*(a+b)
Ciekaw jestem jak zrobiles te pozostale 47 zadan
1 lut 13:54
wredulus:
Wzor skroconego mnozenia:
a2 − b2 = (a−b)*(a+b)
Ciekaw jestem jak zrobiles te pozostale 47 zadan
1 lut 13:54
PuszekZPuszek: ja to obliczyłem tak:
(2x − 3)2 − (2x − 5)2 = 4x2 − 12x + 9 − 4x2 − 20 + 25 = −32x+34
(2a + 1)2 − (4a −1)2 = 4a2 − 4a + 1 − 16a2 − 8a + 1 = −12a2 −12a + 2
a w 3 mam problem z liczeniem pierwiastków.
ile wynosi 4√3?
1 lut 13:57
PuszekZPuszek: znam wszystkie 7 wzorów xd... po prostu niepotrzebnie to rozkładałem chyba... wcześniejsze 47
było dosyć banalne. np 8x
3+36x
2+54x+27= (2x+3)
3
1 lut 14:00
ICSP: 4√3 = 2 * 2 * √3
1 lut 14:02
wredulus:
W.pierwszym −20x winnobyc
1 lut 14:02
wredulus: wredulusie znaki masz przy opuszczaniu nawiasow
1 lut 14:03
PuszekZPuszek: wredulus:
W.pierwszym −20x winnobyc
tak −20x. "x" mi nie wskoczył na klawiaturze

Ale to jest poprawnie rozwiązane? czy nie?
Jeżeli nie to co powinienem zrobić aby wyszło poprawnie?
1 lut 14:07