Ciagi
Mariuszzz: Podpunkt zadania . Nie przepisuje całego bo za dużo.
an=n−1
Różnica sześcianu dwóch kolejnych wyrazów ciągu = −1261. Wyznacz te wyrazy
1 lut 13:30
Ajtek:
(an)3−(an+1)3=−1261
an=n−1, an+1=(n+1)−1=n
I liczysz.
1 lut 13:33
Mariuszzz: 2n3−3n2+3n+1260=0
Tak mi wyszło. Szukać dzielnika teraz?
1 lut 13:38
Mariuszzz: Boże zle... już wiem dzięki
1 lut 13:40
wredulus:
Tak ... i szukasz ich wsrod dodatnich dzielnikow liczby 1260
1 lut 13:42
wredulus:
Tylko to wyjdzie rownanie kwadratowe
1 lut 13:42
Mariuszzz: Nie nie nie , to co na górzę to źle napisałem
Wchodzi −3n2+3n+1260=0
skraca się na 3 i z delt wychodzi 22.
Dziekuje za pomoc ; )
1 lut 13:43