Ciagi
Mariuszzz: Udowodnij ,ze jesli ciag an jest ciągiem geometrycznym to ciąg bn okreslony wzorem bn=
an+12 +an2 jest również ciągiem geometrycznym.
Niby coś mi wyszło ,ale nie mogę wwnioskować ,że bn jest ciągiem geo
1 lut 12:46
wredulus_pospolitus:
to pokaż co Ci wyszło
1 lut 12:54
wredulus_pospolitus:
skoro a
n geometryczny to:
a
n+1 = a
n*q
a więc:
a
2n+1 = a
2n*q
2
czyli b
n = a
n*(q
2+1)
natomiast b
n+1 = a
n+12(q
2+1) = a
n*(q
2+1) *q
2
c.n.w.
1 lut 12:57
Bizon:
zatem b
n=a
12q
2n+a
12q
2n−2=a
12q
2n−2(1+q
2)
b
n+1=a
12q
2n(1+q
2)
| bn+1 | | a12q2n(1+q2) | |
| = |
| =q2 |
| bn | | a12q2n−2(1+q2) | |
... i wszystko jasne −
1 lut 13:03
Mariuszzz: No tak , dziękuje . Zrobiłem błąd podstawiając 2(n+1)
1 lut 13:07