jerey: prawdopodobienstwo ciag dalszy
rzucono 8 razy monetą. Prawdopodob, ze wyrzucono co najwyzej 1 reszke jest rowne?
28=256 →Ω
A− zdarzenia sprzyjające
co najwyzej czyli wyrzucono 1 reszkę albo w ogole nie wyrzucono reszki czyli same orły
jak to zapisać?
1 lut 12:42
PW: Ale co zapisać. Zaczynasz uprawiać horror właściwy wielu uczniom.
Co to do licha znaczy
28=256 → Ω?
Napisz porządnie czym jest przestrzeń zdarzeń Ω, to nie będziesz miał wątpliwości.
Zapewniam Cię, że jak zwykle ważniejszy jest nie wynik, ale świadomość po czym się poruszamy.
Za takie rozwiązania nie dostaniesz oczekiwanej liczby punktów.
1 lut 12:56
jerey: rzucamy 8 razy monetą
czyli to nasze zdarzenia elementarne Ω
Ω=2
8=256
A− zdarzenie sprzyjające polegające na tym ze wyrzucimy co najwyżej 1 reszkę
co najwyzej czyli 1 reszkę i 0 reszek czyli same orły
| | 4! | |
zdarzenie sprzyjające wyrzuceniu 1 reszki. ROOO czyli : |
| = 4 |
| | 3! | |
zdarzenie sprzyjające wyrzuceniu samych orłów OOOO czyli 1
A=4+1=5
1 lut 13:03
jerey: | | 8! | |
juz wiem , zdarzenie sprzyjające wyrzuceniu reszki (8 razy rzucamy) ROOOOOOO |
| = 8 |
| | 7! | |
zdarzenie sprzyjające wyrzuceniu samych orłów OOOOOOOO jest 1
A− zdarzenie sprzyjające wyrzuceniu co najwyżej 1 reszki 8+1 = 9
A=9
Ω=256
P=9/256
1 lut 13:15
PW: Piszesz głupstwa w dalszym ciągu. Napis
Ω = 28
oznacza, że przestrzeń zdarzeń elementarnych jest liczbą.
A co ma oznaczać napis ROOO czy OOOO, gdy już (domyślam się) zdecydowałeś, że zdarzenia
elementarne to ośmioelementowe ciągi?
1 lut 13:15
jerey: tak sobie zaznaczyłem zdarzenia sprzyjające. w takim razie jak mam to zapisywac?
Ω moc zbioru = 256
zdarzenia sprzyjające jak mam zapisywać?
1 lut 13:53