zderzenia
Martaa: Zadanie co, prawda z fizyki, ale byłabym wdzięczna za rozwiązanie i wytłumaczenie !

Oto
treść: W nieruchomy klocek o masie M uderzają pociski: z lewej strony o masie m, z prawej
strony o masie 2m i z góry o masie 3m, v jest stała dla wszystkich. Jaką V będzie miał klocek
po zderzeniach?
1 lut 12:41
daras: Jeszcze dodaj gdzie znajduje sie ten klocek, a potem z ZZP w układzie 2 lub jednowymiarowym
znajdź V klocka z pociskami.
1 lut 13:23
Martaa: ale zderzenie rozpatruje dla każdej strony osobno ?
1 lut 13:26
daras: pęd jest wektorem więc należy dodawać geometrycznie (układ OXY)
ale jeśli klocek leży na "twardym gruncie", to tylko z lewej i z prawej i wystarczy jedna oś
1 lut 13:39
Martaa: klocek znajduję się na płaskiej poziomej powierzchni i pociski po zderzeniu pozostają w klocku,
czyli będzie tak? : m−masa pocisku z lewej, 2m masa pocisku z prawej, 3m masa pocisku z góry,
M masa klocka, v stałe dla wszystkich
z lewej strony mv+MV=(m+M)Vkońc
mv+0=(m+M)Vkońc
Vkońc1=(mv)/(m+M)
z prawej strony −2mv+MV=(2m+M)Vkońc
Vkońc2=(−2mv)/(2m+M)=−v/M
z góry 3mv+MV=(3m+M)Vkońc
Vkońc3=3mv/(3m+M)=v/M
Vkońc=Vkońc1+Vkńc2+Vkońc3
?
1 lut 13:47
1 lut 13:48
daras: no i dlaczego od razu nie zamieszcza sie pełnej treści zadania

1 lut 13:48
daras: wszystkie te r−nia to kompletna bzdura
wygugluj: ZZP=Zasada Zachowania Pędu albo zajrzyj do podręcznika
1 lut 13:50
daras: za trudne

mv −2mv = (M+6m)V
1 lut 21:44
X:

suma wektorowa pędów wszystkich elementów układu pozostaje stała
1 lut 22:23
daras: ładnie rysujesz
1 lut 23:22