Z góry dziękuje jeżeli ktoś spróbuje się podjąć tych 2
zadań.
1.From a bin with 𝑛 black and 𝑛 white balls, we choose randomly an even number of balls.
(a) Find the probability that the number of black balls is equal with the number of white.
(b) What happens when 𝑛→∞;
2. A particle moves on a straight line, one step to the right with probability p or one step to
the left with probability 𝑞=1−𝑝. If 𝛸 is the position of the particle after 𝑛 steps, find
the expectated value and the variance of 𝛸.
I can translate from Polish into English
1. From a bin with n black and n white balls, we choose randomly an even number of balls.
(a) Find the probability that the number of black balls is equal with the number of white.
(b) What happens when n →∞;
2. A particle moves on a straight line, one step to the right with probability p or one step to
the left with probability q =1−p. If X is the position of the particle after n steps, find the
expectated value and the variance of X.
Okej teraz wszystko gra
| (2n)! | |||||||||
(1) | = | . | ||||||||
| (2k)!(2n−2k)! |
|
| n! | n! | |||||||||||||||||
(2) | • | = | • | . | ||||||||||||||||
| k!(n−k)! | k!(n−k)! |
| n! | n! | (2k)!(2n−2k)! | ||||
P(A) = | • | • | = | |||
| k!(n−k)! | k!(n−k)! | (2n)! |
| n!n! | (2k)! | (2n−2k)! | ||||
= | • | • | . | |||
| (2n)! | k!k! | (n−k)!(n−k)! |
| n! | ||
, | ||
| (n+1)(n+2)...(n+n) |
| (k+1)(k+2)...(k+k) | ||
, | ||
| k! |
| (n−k+1)(n−k+2)...(2n−2k) | ||
, | ||
| (n−k)! |
| n! (n−k+1)(n−k+2)...(2n−2k) | ||
P(A) = K• | ||
| (n+1)(n+2)...(n+n)(n−k)! |
Jutro postaram się zrobić 2 zadanie dzięki za radę MQ