1. Rozwiaz rownanie 1+4+7+...+x=117, gdzie lewa strona jest sumą n pierwszych wyrazów ciągu
arytmetycznego.
2. Suma trzech liczb tworzacych ciag arytmetyczny jest rowna 15. Jezeli od drugiej liczby
odejmiemy jeden, a pozostale zostawimy bez zmiany, to otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciagu
geometrycznego. Oblicz wyrazy ciagu arytmetycznego.
3. W ciagu arytmetycznym (an) suma pierwszych dziewieciu wyrazow wynosi 0, natomiast szósty
wyraz tego ciagu rowna sie 3. Wyznacz pierwszy wyraz i róznice ciagu (an)
Z góry dziękuję.
| x+2 | ||
Skoro an=a1+(n−1)r to an=x=1+3(n−1) x+2=3n ⇒ n= | ||
| 3 |
| 1+x | x+2 | |||
Sn=117= | * | ⇒ 702=(x+1)(x+2) | ||
| 2 | 3 |