Rozwiąż równanie
Matejko: Rozwiąż równanie 21*23*25*...*22x−1=64*4x+1
wiem że prawa strona to 22x+8
1 lut 11:54
Ajtek:
Z lewej wykładniki tworzą ciąg arytmetyczny.
1 lut 11:57
Matejko: wiem jest 2 do potęgi 1+2+3 i to jest ciąg arytmetyzcny ale nie wiem jak to rozwiązać proszę o
pomoc
1 lut 12:01
Ajtek:
Ze wzoru na sumę c. arytmetycznego, gdzie: a
1=1 a
n=2x−1 i teraz trzeba pomyśleć ile jest tych
wyrazów

.
1 lut 12:04
Bizon:
... a lewa strona to
21+3+5+...+(2x−1)
1 lut 12:05
Ajtek:
Też fakt

.
1 lut 12:05
Matejko: mógłbyś policzyć? nie wiem jak
1 lut 12:05
Bizon:
... oj
Matejko ... a wiesz jak namalować?−
1 lut 12:07
Matejko: hehe

yeah
1 lut 12:07
Bizon:
... w wykładniku tej potęgi masz sumę k wyrazów ciągu arytmetycznego w którym:
a1=1 r=3 ak=2x−1
1 lut 12:11
Matejko: no tyle wiem i na tym się kończy
1 lut 12:12
Ajtek:
Bizon r=3
1 lut 12:13
Matejko: r=2
1 lut 12:14
Bizon:
a
k=a
1+(k−1)r ⇒ a
k=2x−1=1+2(k−1)=1+2k−2=2k−1
2x=2k x=k
teraz możesz już policzyć wykładnik "dwójki" po lewej stronie
...dalej czaisz

? −
1 lut 12:18
Matejko: wyszło mi x=−2 i x=4 dlaczego −2 wypada?
1 lut 12:25
Matejko: jjuż wiem dziękuje
1 lut 12:25
Bizon: −
1 lut 12:33