Dla dowolnej liczby rzeczywistej
Matejko: Dla dowolnej liczby rzeczywistej x∊(0;1) U (1;+∞) liczby log2x,logmx,log4x sa kolejnymi
wyrazami ciągu arytmetycznego. Oblicz m
wiem, że m>0 i m=/1
2logmx=log2x+log4x i co dalej?
1 lut 11:52
Bizon:
... a dalej przekształcaj −
1 lut 12:03
Matejko: nei wiem jak xd
1 lut 12:22
Matejko:
1 lut 12:28
Ajtek:
A wzorki znasz?
1 lut 12:31
Matejko: | | log2x | |
nie wiem jak zrobić z log4x żeby w podstawie było 2 chyba że to będzie |
| |
| | 2 | |
1 lut 12:37
1 lut 12:38
Bizon:
| | 1 | | 3 | |
2logmx=log2x+ |
| log2x ⇒logmx= |
| log2x |
| | 2 | | 4 | |
...dalej już dla Ciebie −
1 lut 12:40
Matejko: 2log
mx=log
2x+
12log
2x
2log
mx=log
2x
√x
1 lut 12:41
Matejko: bizon nie czaje jak to zamieniłeś
1 lut 12:42
J: | | 1 | | 3 | |
log2x + |
| log2x = |
| log2x |
| | 2 | | 2 | |
1 lut 12:48
Bizon:

+0,5

=
1 lut 12:48
Matejko: no rozumiem mamy 2logmx=32log2x
1 lut 12:52
J: Podziel obustronnie przez 2 i z lewej strony zmiana podstawy logarytmu
1 lut 12:55
Matejko: log2x=34log2x*log2m
1 lut 13:03
Matejko: co dalej
1 lut 13:09
J: Przy podanych założeniach, log2x ≠ 0, więc możesz obustronnie podzelić.
1 lut 13:12
Matejko: moge prosić o reszte obliczeń bo nie wiem co i jak
1 lut 13:31
J: | | 3 | | 4 | |
1 = |
| log2m ⇔ log2m = |
| ⇔ m = .... |
| | 4 | | 3 | |
1 lut 13:34
pigor: ...nie męczcie już tego

malarza i np. tak :
...⇔
m=(2
43=(2
4)
13=16
13=
3√16=
3√8*2=
23√2.
1 lut 15:02
J: Malarz już dawno się zmęczył .... albo rozwiązał ostatnie równanie
1 lut 15:04