Przykłady z pierwiastkami.
xxxx: (5−2x)2 + (x + √5)(x − {p}5)−5(x+2)2
(2k−l2)2 − 2(k+l2)(l2 − k)+(k+2l2)2
Oba przykłady zostały wykonane, ale chcę się upewnić czy dobrze .
1 lut 10:35
5-latek: A ja chce sie upewnic czy rozwiazane wiec pokaz obliczenia .OK?
1 lut 10:36
5-latek: jak tam obliczenia ?
Pewnie jeszce w lesie ?
1 lut 11:05
xxxx: (5−2x)2 + (x + √5)(x − {p}5)−5(x+2)2= 52 − 20x +x2 − √5x + √5x − 5 −5x2 − 102 =
25−20x+x2 − 5 −5x2 − 100= −80−20x−4x2
(2k−l2)2 − 2(k+l2)(l2 − k)+(k+2l2)2=4k−2kl2 + l4 − (2k+2l2)(l2 −
k)+(k+2l2)2=4k−2kl2−l4 − 2l2 k + 2k2 − 2l4 + 2l2 k + k2 + 4l2 k + 2l2 = 4k + 2l2 k
− 3l4 + 3k2
1 lut 11:23
5-latek: Piersze masz zle
zauwaz ze (x+√5)(x−√5)=x2−5 ze wzoru sskroconego mnozenia (a−b)(a+b)=a2−b2
wiec bedzie tak
= 25−20x+4x2+x2−5−5(x2+2x+4)= licz dalej
Tak samo wzory skroconego mnozenia
(a+b)2=a2+2ab+b2
(a−b)2=a2−2ab+b2
1 lut 11:31
5-latek: rowniez (2x)2= 22*x2=4x2
1 lut 11:34
xxxx: Ok dzięki
1 lut 11:35