trapez
zawodus: Na okręgu o promieniu R opisano trapez równoramienny. Dla jakiej wartości miary kąta α przy
podstawie pole trapezu jest najmniejsze?
TYLKO DLA MATURZYSTÓW
1 lut 09:12
Piotr 10: Czy to będzie trapez prostokątny równoramienny ? α=900 ?
1 lut 12:04
zawodus: A na jakiej podstawie tak twierdzisz? co to będzie dokładnie za figura?
1 lut 13:06
Piotr 10:

a+b=2c
| | 1 | | 4R | | 4R2 | |
Ptrapezu= |
| (a+b) *2R= |
| * R= |
| |
| | 2 | | sinα | | sinα | |
sinα=1
α=90
0
hmm więc trapez prostokątny równoramienny wiec to będzie kwadrat lub prostokąt. ALe prostokąt
odpada, więc pozostaje kwadrat
1 lut 13:43
Saizou: ale tam nie ma 2R−ow
1 lut 13:50
Piotr 10: Jak nie ma ? okrąg jest wpisany w trapez więc h=2R
1 lut 13:51
Saizou: sorry jednak sa, przczytalem na odwrot xd
1 lut 13:52
Piotr 10: Saizou jak myślisz dobrze to rozwiązałem czy nie ?
1 lut 13:53
Saizou: nie chce tego analizowac, bo jestem na telefonie i tak wiesz, troche ciezko
1 lut 14:00
Saizou : no i po przemyśleniu stwierdzam że jest dobrze, choć dla α→0 otrzymamy P→0
1 lut 14:09
Hajtowy: Saizou u nas takich rzeczy nie ma
1 lut 14:12
Piotr 10: α→0 a co ten zapis oznacza ? kąt alfa dąży do zera czy coś

?
1 lut 14:14
Saizou : dokładnie
1 lut 14:14
Piotr 10: ok thx
1 lut 14:15
zawodus: Zadanie rozwiązane ok.
1 lut 14:15
1 lut 14:16