trygonometria
zawodus: Wiedząc, że
a) x
b) cos(2x)
1 lut 09:09
Saizou :
aż prosi się o obliczenie cos(15
o)
| | √2 | | √3+1 | | 1 | |
cos(15)=cos(45−30)=cos45cos30+sin45sin30= |
| ( |
| )= |
| (√2+√6) |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
1 lut 11:50
PW: Saizou zna tę liczbę osobiście, więc od razu wiedział, że to 15°.
Kto nie skojarzy, mógł zacząć od punktu b):
| | 1 | | 1 | |
cos2x = |
| (8+4√3) = |
| (2+√3) |
| | 16 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
sin2x = 1 − cos2x = 1 − |
| (2+√3) = |
| (2−√3) |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | √3 | |
cos(2x) = cos2x−sin2x = |
| (2+√3) − |
| (2−√3) = |
| , czyli 2x = 30° |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
Wszystko przy założeniu, że szukany kąt jest ostry.
1 lut 12:38
zawodus: Dlatego rozwiązanie Saizou jest niepełne. Podał on tylko jedną z liczb, a jest ich
nieskończenie wiele.
1 lut 13:00
Saizou : fakt, zapomniałem uwzględnić powtarzalności co 360o
1 lut 13:12
PW: No to podaj, zawodusie, wszystkie rozwiązania.
1 lut 13:18