wartość największa
zawodus: Wyznacz największą wartość funkcji:
y=x
2√1−x2
TYLKO DLA MATURZYSTÓW
1 lut 09:05
zawodus: odświeżam.
1 lut 13:07
Saizou: czy ta wartosc to 13/32 ?
1 lut 13:29
Saizou : w ogóle czy dobrze myślę
z nierówności am−gm
x
4−x
2+1≥2x
2√1−x2
| | 1 | | 1 | | 1 | |
czyli minimum funkcji |
| x4− |
| x2+ |
| jest maksimum funkcji y  |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
1 lut 14:20
zawodus: Strasznie zagmatwane to co piszesz ale wykorzystanie odpowiednio nierówności między średnimi to
dobry krok.
1 lut 14:24
Saizou : a co w tym zagmatwanego
1 lut 14:26
zawodus: Wartość liczbowa jest błędna.

Skąd masz nagle y
1 lut 14:28
Saizou : y wziął się z tego że y=x2√1−x2
1 lut 14:30
zawodus: Ok to dolicz do końca i podaj odpowiedź
1 lut 14:33
Saizou :
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x)= |
| x4− |
| x2+ |
| x2=t |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | | | 1 | |
funkcja skierowana ramionami do góry zatem min ma w tw= |
| = |
| |
| | | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1−4+16 | | 13 | |
f( |
| )= |
| * |
| − |
| * |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 16 | | 2 | | 4 | | 2 | | 32 | | 32 | |
1 lut 14:44
Saizou : ale coś mi tu nie pasuje ale nie wiem co
1 lut 14:44
BoosterXS: Saizou, ty podałeś min, a szukane jest max
1 lut 14:49
Saizou : ale zobacz której funkcji
1 lut 14:50
BoosterXS: Ok,
1 lut 14:56
Vax: | 1 | | x2/2 + x2/2 + (1−x2) | | x4(1−x2) | |
| = |
| ≥ 3√ |
| ⇔ √427 ≥ x2√1−x2 |
| 3 | | 3 | | 4 | |
| | x2 | | 2 | |
Równość dla |
| = 1−x2 ⇔ x = ± √ |
| |
| | 2 | | 3 | |
1 lut 15:01
BoosterXS: Vax, mistrzu,

Możesz jeszcze na szybko wyjaśnić jak to machnąłeś ? Bo nijak mi tu nic
nie pasuje do niczego
1 lut 15:04
Lorak: a gdyby zapisać tak:
y=√x4−x6 można dalej coś sensownego z tym zrobić?
1 lut 15:04
Saizou : właśnie Vax można o słówko wyjaśnienia
1 lut 15:09
Vax: Korzystamy po prostu z nierówności między średnią arytmetyczną a geometryczną dla 3 składników:
| | x2 | | x2 | |
|
| , |
| , 1−x2. Po wyznaczeniu potencjalnej maksymalnej wartości trzeba jeszcze |
| | 2 | | 2 | |
podać argument, dla którego jest przyjmowana (to, że funkcja jest z góry przez coś ograniczona
nie oznacza, że musi to być maksymalna wartość

)
1 lut 15:09
Saizou : mnie więcej już łapię xd dzięki wielkie
1 lut 15:11
ICSP: Vax nie zamieniłeś przypadkiem pierwiastka sześciennego na kwadratowy ?
1 lut 16:10
Vax: Nie
1 lut 18:06
zawodus: Rozwiązanie vaxa jest w pełni poprawne. Widać styczność z olimpiadami...
1 lut 21:39
Saizou :
zawodus, Vax to urodzony olimpijczyk, po prostu chłopak ma to coś xd
1 lut 21:40
zawodus: Takie rzeczy da się nauczyć...
2 lut 00:20
Radek: zawodus a Ty nie na
2 lut 00:22
ICSP: Będę musiał to jutro jakoś rozpisać
2 lut 00:28
zawodus: Rano wrzucę wzorcowe rozwiązanie może będzie bardziej czytelne od tego Vaxa
2 lut 03:05
+-: y=x2√1−x2=√x4−x6
xmax=−+√2/3
2 lut 11:20