rónanie
zawodus: Rozwiąż równanie
TYLKO DLA MATURZYSTÓW
1 lut 09:00
MathGym: obustronnie pomnóż przez cosx potem przenieś 1 na lewą stronę i skorzystaj ze wzoru na jedynkę
trygonometryczną. po wyłączeniu otrzymasz równanie sinx(sinx + cosx)=0
sinx = 0 v sinx + cosx = 0
sinx = − cosx /:cosx
tgx = −1
i gotowe
1 lut 09:43
Piotr 10: Założenie:
cos
2x − sinx*cosx= 1
cos
2x − sinx*cosx=sin
2x+cos
2x
cos
2x − sinx*cosx − sin
2x − cos
2x =0
− sinx*cosx − sin
2x =0
sinx*cosx + sin
2x=0
sinx(cosx +sinx)= 0
sinx = 0 v cosx+sinx = 0
sinx=0 → x=kπ ∊ Założenia
cosx+sinx = 0
cosx = − sinx / :cosx
−tgx =1
tgx = −1
| | π | | 3π | |
x=π− |
| +kπ= |
| +kπ ∊ Założenia |
| | 4 | | 4 | |
| | 3π | |
ODP: x=kπ , x= |
| +kπ i k∊C |
| | 4 | |
1 lut 09:46
zawodus: Rozwiązanie poprawne.
1 lut 13:09