31 sty 23:25
wredulus_pospolitus:
a po co

nie ma napisanego że rozwiązania mają być dodatnie
tylko suma ma być dodatnia ... może wyjść x
1=−1 i x
2=5 ... czemu by nie
31 sty 23:27
Radek: i nie robię założenia, że m≠0 ?
31 sty 23:28
Radek: ?
31 sty 23:30
wredulus_pospolitus:
nie ... przecie mogą być dwa rozwiązania ... nie muszą wcale być trzy
31 sty 23:33
Radek:
Wyznacz te wartości parametru p , dla których równanie x4+(p+1)x2+p−1=0 ma dokładnie dwa
różne pierwiastki.
x2=t to t≥0 ?
t2+(p+1)t+p−1=0
31 sty 23:36
wredulus_pospolitus:
no i dalej
31 sty 23:42
Radek:
Δ>0
(p+1)2−4(p−1)>0
p2+2p+1−4p+4>0
p2−2p+5>0
o to chodzi ?
31 sty 23:48
Mariush: Czy znacie podobna strone internetowa z zadaniami z fizyki?
31 sty 23:48
Piotr 10: Wg mnie trzeba takie warunki
x2=t
t2+(p+1)*t+p−1=0
I przypadek
10 Δt > 0
20 t1*t2 < 0
II przypadek
10 Δ=0
20 t > 0
1 lut 00:01
zawodus: Podejście Piotra ok.
1 lut 08:53
Piotr 10:
1 lut 09:48
5-latek: A czy sformuowanie dwa rozne pierwiastki zawsze oznacza ze beda to pierwaistki o
przeciwnych znakach ?
Przeciez dwa rozne pierwiastki moga to byc pierwiastki dodatnie , ujemne , i tez o
przeciwnych znakach .
tak mi sie wydaje i dlatego warunek delta >0 jest wystarczajacy
1 lut 10:00
Piotr 10: Tak, tylko, że gdy Δ >0 po podstawieniu literki za x2=t to możemy otrzymać 4 rozwiązania, 3
rozwiązania, 0 rozwiązań
1 lut 10:04
5-latek: Dobrze Piotr . Nie wiem dlazcego przyjalem ze to jet rownanie kwadratowe a nie dwukwadratowe

Chyba jeszcze spie
1 lut 10:11
Piotr 10:
1 lut 10:12
Radek: Nadal nie rozumiem co mam zrobić ?
1 lut 12:43
Radek: ?
2 lut 22:28
Bizon:
... trzeba dodatkowo sprawdzić czy założenia Piotra 10 nie pomijają jeszcze
jednego przypadku ... a mianowicie (p+1)=0 ⇒ p=−1
Wtedy otrzymamy x4−2=0 ... i też dwa różne pierwiastki
2 lut 22:59
Eta:
Rozpatrz te dwa przypadki , które podał ci
Piotr 10 i to wszystko
2 lut 22:59
ICSP: "dzieląc przez x"
Ryzykowana operacja
2 lut 23:01
Bizon:
... a jednak ... obstaję przy swoim −
2 lut 23:09
Bizon:
x
4+(p+1)x
2+p−1=0
x
2=t gdzie t≥0 itd
Δ=(p+1)
2−4(p−1)=p
2+2p+1−4p+4=p
2−2p+5
Δ'<0 zatem Δ>0 dla dowolnego p
Zgodnie z I przypadkiem
Piotra 10 ... dwa różne pierwiastki gdy x
1x
2<0
Ale przecie dla p+1=0 ⇒ p=−1
mamy równanie x
4+p−1=0 ⇒ x
4−2=0 i też dwa różne pierwiastki
2 lut 23:56