kwadratowa
poki: Zbiorem wartosci funkcji kwadratowej f(x)= 4x2 + 2x+3c jest przedzial < 2 34, ∞). Zatem
c=?
31 sty 22:22
wredulus_pospolitus:
| | 3 | |
Co nam mówi informacja, że zbiorem wartości jest <2 |
| , + ∞)  |
| | 4 | |
Jakie dwie informacje możemy z tego wyciągnąć (jedna akurat w tym zadaniu jest zbyteczna)
31 sty 22:23
poki: mamy zbior wartosci, czyli wiemy ze x na pewno bedzie wiekszy rowny 234, tak?
31 sty 22:27
poki: mogłby ktoś wyjaśnic zadanko?
31 sty 22:35
wredulus_pospolitus:
bzduuura −−− 22:27
co to jest ZBIÓR WARTOŚCI

to jest zbiór 'iksów' czy zbiór 'igreków'
31 sty 22:36
poki: tfuuu, moj poważny błąd, oczywiscie zbiór y!
dziedzina to x
31 sty 22:56
wredulus_pospolitus:
| | 3 | |
czyli wiesz ... że NAJMNIEJSZY 'y' jaki przyjmuje ta funkcja to 2 |
| ... |
| | 4 | |
co z tego wnioskujemy
31 sty 23:05
poki: ze f(x)≥ 223 ?
31 sty 23:08
wredulus_pospolitus:
tak ... a skup się bardziej na słowu które napisałem drukowanymi literami
31 sty 23:08
poki: nie wiem
31 sty 23:17
poki: proszę o pomoc, bo nie rozumiem jak sie zabrać za to zadanie
31 sty 23:21
wredulus_pospolitus:
| | 3 | |
to oznacza ... że 2 |
| to jest wartość jaką przyjmuje ta funkcja w wierzchołku  |
| | 4 | |
| | 3 | |
innymi słowy ywierzchołka = 2 |
| |
| | 4 | |
a jaki jest wzór na wyznaczanie y
wierzchołka
31 sty 23:44
poki: no to jest q, tak? czyli y=−Δ4a
31 sty 23:45
Eta:
| 11 | | 1 | | 1 | |
| = 4* |
| +2*(− |
| )+3c |
| 4 | | 16 | | 4 | |
| | 11 | | 1 | |
3c= |
| + |
| ⇒ c=...... |
| | 4 | | 4 | |
1 lut 00:40
poki: dziekuje bardzo!
1 lut 01:02