Nierówność wymierna
asdf: Witam, pisałem dzisiaj kartk. i natrafiłem na taką nierówność.Teraz mam pytanko odnośnie
ostatniej linijki, postanowiłem wyrażenie z licznika (2−x)
2 skrócić z tym w mianowniku,
niestety Pani profesor nie zaliczyła mi zadania, z tego względu, że nie mam pojęcia co robię i
tego się nie da skrócić. Nie mam już siły dopatrywania się co jest źle, prosiłbym o jakieś
wsparcie. Oczywiście nie pisałem do końca, bo chce wiedzieć co jest nie tak.
D:R\{2}
| 1 | | (x+1)(2−x) | |
| − |
| >0 /(2−x)2 |
| 2−x | | 2−x | |
| 1−(x+1)(2−x)*(2−x)2 | |
| >0 |
| (2−x) | |
1−(x+1)(2−x)(2−x)>0
31 sty 22:17
sushi_ gg6397228:
nawaliles na pałe do licznika, bez zrobienia nawiasow oraz nie skasowales mianownika
31 sty 22:19
ICSP: Sprowadzenie do wspólnego mianownika :
| 1 − (x+1)(2−x) | |
| > 0 //(2−x)2 |
| 2−x | |
(2−x)
2 * [1 − (x+1)(2−x)] > 0
Teraz zajmij się tym co znajduje się w nawiasie.
31 sty 22:20
wredulus_pospolitus:
ja się mu nie dziwię w końcu zrobiłeś:
| a − b*c | |
| = a − c ... interesujące  |
| b | |
31 sty 22:20
sushi_ gg6397228:
(a − c*d)*(b) >0 choc lepiej byłoby najpierw zrobi wspolny mianownik, poskracac, potem
pomnozyc przez mianownik do kwadratu
31 sty 22:21
asdf: Dostałem coś takiego:
31 sty 22:35
31 sty 22:36
wredulus_pospolitus:
zacznijmy od tego ... czemu nie mogłeś tego zrobić:
(2−x) > (x+1)(2−x)
2
31 sty 22:38
sushi_ gg6397228:
zrób wspolny mianownik dla 3−ciej linijki w swoim pierwszym poście, nic nie usuwaj z mianownika
31 sty 22:38
asdf: Czyli to co napisałem jest źle ?
31 sty 22:44
asdf: up
31 sty 22:53
asdf: up
31 sty 23:10
wredulus_pospolitus:
jak najbardziej ... 22:36 jest źle
31 sty 23:12
asdf: Chyba tym sposobem co ja robiłem się po prostu nie da tego zrobić, ja nie umiem
(2−x)>(x+1)(4−2x+x
2)
31 sty 23:23
asdf: up
31 sty 23:28
asdf: up
31 sty 23:36
Eta:

Proponuję takie rozwiązanie
x≠2
| 1 | |
| −1−x>0 teraz do wspólnego mianownika |
| 2−x | |
i do równoważnej postaci iloczynowej
(2−x)(x
2−x−1)>0 Δ=.... x
1= ... v x
2=...
miejsca zerowe i "fala" od dołu po prawej stronie
dokończ ......
31 sty 23:44
asdf: Dziękuje Ci Eto za rozwiązanie, teraz tylko nie rozumiem przejścia z pierwszej linijki do
drugiej
1 lut 00:07
asdf: Byłbym wdzięczny gdybyś mogła to rozpisać.
1 lut 00:11
Eta:
Sprowadzasz do wspólnego mianownika wszystkie składniki po lewej stronie
1 lut 00:22
Eta:
−1 rozszerzasz o mianownik (2−x) i −x też rozszerzasz o (2−x)
| 1 −1*(2−x) −x*(2−x) | |
| >0 |
| 2−x | |
1 lut 00:24
asdf: Ok, dzięki już rozumiem.
1 lut 00:30
asdf: Hmm a dlaczego np nie tak:
1 lut 00:32
Eta:
To jest to samo
1 lut 00:36
asdf: Dziękuje Ci wytłumaczenie
1 lut 00:42