każde z rozwiązań jest większe od 1
mic: Wyznacz te wartości parametru m, dla których każde z rozwiązań równania
mx2−(m2+m+1)x+m+1=0 jest większe od 1
31 sty 21:25
pigor: ..., czy w odpowiedziach masz m∊(0;1)

...
31 sty 21:55
pigor: ...... choć może to być raczej m<0 v 0<m<1

i tu mam dylemat, jak zawsze z tymi parametrami ...
31 sty 22:09
mic: mam w odpowiedziach m∊(0;1)
ale nie wiem jak to obliczyć pomocy
31 sty 22:41
mic: naprawde pilnie tego potrzebuje
umie ktoś to zrobić?
31 sty 22:59
pigor: hmm... , łatwo sprawdzić,że m=0 nie spełnia warunku zadania, więc
przypuśćmy, że m≠0 i dane równanie ma 2 rozwiązania x
1≠x
2, takie, że
x1>1 i x2>1 ⇔ x
1−1>0 i x
2−1>0 ⇔ (x
1−1)(x
2−1) >0 ⇔
⇔ x
1x
2−(x
1+x
2)+1 >0 ⇒
ca−(−
ba)+1 >0 /*a
2>0 ⇔
⇔
a(c+b+a) >0 ⇒
(*)m(m+1−m2−m−1+m) >0 ⇔ m(m−m
2) >0 ⇔
⇔ −m
2(m−1) >0 /*(−1) ⇔
m2(m−1)< 0 ⇔
m<0 v 0< m< 1 ⇔
⇔
m∊(−∞;0) U (0;1) i tyle, no to kto ma rację

...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
tym bardziej, że II−gim sposobem rozwiązując, tylko taką nierówność:
af(1) >0 ⇔ mf(1) >0 ⇔ m(m−m
2−m−1+m+1) >0, czyli (*) to samo
31 sty 23:29
pigor: ..., chyba, że jednak ta "delta" nierówność 3−ego stopnia dla m<0 jest ujemna

ale przyznaję, że ja nie wiem jak ją "rozłożyć"
31 sty 23:35
mic: mylisz się pigor

! udowodnie to
mx
2−(m
2+m+1)x+m+1=0 i x musi być większe od 1
x
1*x
2 >1 czyli (m+1)/m>1 więc 1+(1/m)>1 więc 1/m >0 więc m musi być większe od 0
1 lut 15:44